marți, 23 noiembrie 2021

ERASMUS+ KA2 - MY GRANDMA՚S TOYS! (OCTOMBRIE 2021, ITALIA)

 MY GRANDMA’S TOYS - AUGUSTA, SICILY, ITALIA

        În perioada 25 – 29 octombrie 2021, cinci elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Chisăliţă Fabian – Ionuţ, Lucaci Maria – Cătălina, Murărescu Darius, Corodescu Sebastian şi Rusu Brianna – Ioana, însoţiţi de către prof. Mazilu Mirela – Florentina (coordonatorul proiectului la nivel de şcoală), prof. Bobric Petronela (directorul instituţiei) şi prof. Irimia Liviu, au participat la activităţile derulate în cadrul proiectului Erasmus+, Key Action 2, Strategic Partnerships for Schools Only, ,, My Grandma’s Toys”, număr de referinţă 2019 – 1 – T01 – KA229 – 074560_6, desfăşurat în localitatea Augusta, Sicilia, Italia.

            Şcoala gazdă, 4oIstituto Comprensivo ,,D. Costa”, a funcţionat ca un mediu de interferenţe culturale şi tradiţionale între elevi din Italia, Portugalia, Spania, România şi Turcia (ţara coordonatoare a proiectului). De menţionat este şi  participarea  a două cadre didactice din Bulgaria.

            Activităţile propuse de către organizatori s-au pliat pe tema proiectului, având un caracter variat, înscriindu-se în tipologia indoor, cât şi outdoor. Astfel, elevii au avut oportunitatea de a participa la cursuri de dans, la un workshop cu bunicii elevilor italieni, unde au împărtășit experienţe legate de copilărie, prin jocuri specifice fiecărei ţări si de a se întrece într-o competiţie sportivă a catapultelor. Jocurile prezentate de elevii noştri – Pif – paf, Telefonul fără fir, Ţările - au fost bine primite de către ceilalţi participanţi. Apreciată a fost şi experienţa socializării cu copiii italieni în cadrul familiilor acestora, ocazie cu care s-au îmbunătățit competențele de comunicare în limba engleză. Nu au lipsit excursiile în împrejurimi, aşa cum a fost cazul vizitării oraşului antic Syracuza şi a insulei Ortigya, ce a oferit participanţilor posibilitatea de a se bucura de exponatele Muzeului Arheologic şi cel al Păpuşilor şi de a admira construcţii istorice, cum ar fi, Biserica Santa Lucia şi Catedrala sau atracţii turistice, de genul Fântânei Aretusa.

            Cadrul istoric şi geografic al Siciliei cu un specific aparte, a produs o vie emoţie elevilor şcolii noastre, o parte a lor fiind la prima experienţă Erasmus+. Scopul proiectului a fost atins, astfel că, întâlnirea din Sicilia a contribuit la consolidarea şi promovarea dimensiunii europene în şcoală.



Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2021-10-30/Proiec-Erasmus-Key-Action-2-Strategic-Partnerships-for-Schools-Only-My-Grandmas-Toys-desfasurat-in-localitatea-Augusta-Sicilia-Italia#ixzz7D4f47yXm

Follow us: @monitorulsv on Twitter | Monitorul.de.Suceava on Facebook      

 

ERASMUS+ KA2 - MY GRANDMA՚S TOYS! (SEPTEMBRIE 2021, SPANIA)

ERASMUS+ KA2 - MY GRANDMA՚S TOYS! (SEPTEMBRIE 2021, SPANIA)

Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava derulează, în perioada 1 septembrie 2019 – 31 august 2022, proiectul Erasmus+ „My Grandma՚s Toys” cu numărul de referință 2019-1-TR01-KA229-074560_6, în care au ca școli partenere: Ankara Hasan Ali Yücel, Turcia, SU "Sveti sveti Kiril i Metodii", Bulgaria, 4° Istituto Comprensivo Domenico Costa, Italy, Agrupamento de Escolas Dr. Mário Fonseca, Portugal, Fundacion San Juan y San Pablo, Spain.

În perioada 20-24 septembrie 2021, doamnele profesoare Mirela Mazilu și Monica Marchitan, însoțite de elevii Elia Ailisoaie, Larisa Babalean, Adelin Cozmaciuc și Cristiana Amanda Ibănescu, de la Școala Gimnazială Nr. 4 au participat, în Spania, la Ibi, Alicante, la reuniunea de proiect „Teaching&Learning each countries’ traditional games”. Scopul acestei întâlniri a fost creșterea competențelor metodologice ale cadrelor didactice participante la proiect din cele șase țări partenere.

Prima zi a întâlnirii a fost una organizatorică și de integrare. Participanții au făcut o vizită la școala parteneră, unde au fost primiți de către directorul școlii, doamna Asunción Beneyto Calatayud, care a ținut un discurs ce a marcat deschiderea oficială a mobilității în Spania. Mai târziu, în aceeași zi, participanții la proiect, au vizitat Primăria Ibi, unde au fost întampinați de primarul orașului care a prezentat câteva videoclipuri, evidențiind tradițiile, gastronomia, cultura, industria și limba specifice micii comunități valenciene. După-amiaza a fost marcată de alte activități la școală unde, participanții la proiect au avut parte de o lecție de istorie a orașului Ibi, din partea domnului Paco Esteve, care ține un discurs interesant despre producătorii de jucării și o mulțime de lucruri interesante în strânsă legătură cu jucăriile. Ibi, este un oraș producător de jucării și înainte, multe dintre principalele fabrici de jucării din Spania au fost deschise aici. Ziua a continuat cu o vizită la Muzeul de Jucării de tablă, unde sala de expoziție este plină de jucării de tablă Payà Hermanos, instrumente muzicale Claudio Reig, mașini Gozán sau păpuși frumoase de la Feber sau Famosa.

Cea de-a doua zi a fost destinată vizitei în orașul Onil la faimoasa fabrică de jucării Paola Reina, urmată de vizita la „Institutul tehnologic pentru articole de timp liber și produse pentru copii AIJU”, care se ocupă cu optimizarea procesului de creare și dezvoltare ale articolelor destinate copiilor, înainte ca acestea să ajungă pe piață. 

Ziua de miercuri a fost destinată activităților în școală și a prezentărilor jocurilor tradiționale din fiecare țară. Astfel, fiecare țară a prezentat câte un joc tradițional după cum urmează: Spania  „Pilota Valenciana”, Turcia „Turkey_Ciz (Three Stones)”, Portugalia „The Carica Game”, Bulgaria „The game of countries”, România jocul „Boogeyman (Omul Negru)”, iar Italia „The game of Marbles”. Elevii participanți la proiect au participat la toate jocurile și au format echipe mixte, transformând învățarea în joacă. După-amiaza a fost marcată, de asemenea de jocuri și de învățarea limbii engleze prin jocuri. Fiecare profesor a prezentat câte un joc pe care îl folosește la orele sale: Turcia, „Chairs game”, Spania: „Who is it?”, Bulgaria: „The last man standing”,  Romania: „Buzz și Words Game”, Italia: „Who am I?”, Portugalia: „The cloud”.

Joi, 23 septembrie, elevii și profesorii au vizitat Valencia și Muzeul Soldaților de Plumb, o expoziție de soldați de plumb în miniatură, prezentată cu măiestrie de un profesor de istorie. 

În ultima zi a mobilității s-a vizitat Castelul Santa Barbara din Alicante, care oferă o priveliște ce îți taie răsuflarea, și unde elevii au luat parte la jocul tradițional „Moor and Christian game”, care a făcut ca întânirea dintre cele șase țări să se incheie în cel mai frumos și perfect mod. 

Rezultatele întâlnirii s-au concretizat în cunoștințe sporite despre cunoașterea tradițiilor și culturii țărilor partenere, recunoașterea obiectivelor turistice și a valorilor naturale ale Spaniei, extinderea competențelor culturale și sociale, precum și a abilităților psihomotorii, creșterea competențelor psihologice și metodologice ale cadrelor didactice, integrarea echipei de proiect, creșterea cunoștințelor cu privire la motivarea elevilor să învețe, precum și în producerea materialelor de proiect, precizează reprezentanții Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava.











https://www.monitorulsv.ro/Local/2021-09-25/Scoala-Gimnaziala-Nr-4-Suceava-deruleaza-in-perioada-1-septembrie-2019-31-august-2022-proiectul-Erasmus-My-Grandmas-Toys



duminică, 14 noiembrie 2021

ERASMUS+ KA2 - MY GRANDMA'S TOYS! (FEBRUARIE 2020, TURCIA)

  Un nou proiect Erasmus+, la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava

În perioada 17 - 21 februarie 2020, prof. Mazilu Mirela Florentina și prof. Rogoz Elena, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, împreună cu cinci elevi din clasa a VIII-a A, au luat parte la activitățile derulate în cadrul proiectului Erasmus +, Key Action 2, Strategic Partenereships For Schools only „My Grandma’s Toys”, desfășurat în Ankara Hasan Ali Yücel, școala secundară.

În acest proiect, țări partenere au fost Spania, Portugalia, Bulgaria, România, Italia, coordonatorul proiectului fiind Turcia.

Elevii din toate țările au participat la cursuri cu elevii din țara gazdă.

Turneul Tornet a avut loc la Școala Gimnazială Hasan Ali Yücel. Șapte tururi au fost jucate de elevii turci și de alte țări participante, iar școala spaniolă a jucat jocul batistei ca exemplu, iar elevii participanți au jucat batista „Juego del Panuelo” în totalitate. Jocul bulgar „Drop the prosel” a fost jucat atât de elevii bulgari, cât și de alți elevii participanți.

Jocul italian „Cărți de bingo Scilian” a fost jucat de sudici italieni și  apoi toți elevii din fiecare țară au jucat jocul de cărți în biblioteca școlii.

Jocul tradițional portughez Jogo Malha a fost jucat de toți elevii școlilor participante.

Jocul tradițional românesc „Țara în care vrem soldați” a fost jucat de elevii participanți români, dar și toți elevii participanți de la Școala Gimnazială Hasan Ali Yücel au jucat cu mare bucurie.

Au fost organizate excursii la Mausoleul Atatürk, Castelul Ankara, Hamam Önü, Moscheea Hacı Bayram și Muzeul de jucării Vehbi Koç.

A fost o experență frumoasă, elevii au legat prietenii, au facut schimb de idei.

Întâlnirea din Turcia a fost prima mobilitate Erasmus+ și a însemnat descoperirea unor noi perspective, oportunități, lărgirea orizontului cultural, consolidarea și promovarea dimensiunii europene în școală.



Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Coltul-cititorului/2020-03-04/Un-nou-proiect-Erasmus-la-Scoala-Gimnaziala-Nr-4-Suceava#ixzz6amVAQyE5












PROIECT ERASMUS+ KA229, "MY GRANDMA'S TOYS"

 

Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava

                        Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 (AC2),

                    Parteneriate strategice doar între școli

                            Număr de referință: 2019-1-TR01-KA229-074560_6


 




My Grandma’s Toys

Coordonator: Turcia

      Parteneri: Spania, Italia, România, Portugalia, Bulgaria

 

Scopul proiectului: activarea comunicării dintre copii și adulți prin schimbul cunoștințelor despre jocuri și jucării tradiționale, pentru a reduce dependența de tehnologie și diferența dintre generații.

 Activități de învățare, predare și formare:

1.      Februarie 2020, Turcia, 4 elevi și 2 profesori;

2.     Mai 2020, Spania, 4 elevi și 2 profesori;

3.     Noiembrie 2020, Italia, 4 elevi și 2 profesori;

4.     Februarie 2021, România, 4 elevi și 2 profesori;

5.     Mai 2021, Portugalia, 4 elevi și 2 profesori.

 

Durata proiectului: 30.09.2019 – 29.09.2021

 

https://mygrandmastoys.blogspot.com/

Proiect cofinanțat din programul Erasmus+ al Uniunii Europene